Goda råd om ekonomi

Här har vi samlat några goda råd som du kan ha nytta av innan du bestämmer dig för att låna hos oss eller någon annan.

Gör en ordentlig budget som håller längden
Det låter kanske tråkigt att göra en budget, men det är förmodligen den bästa hjälp du kan ge dig själv. Då slipper du otrevliga överraskningar senare och vet alltid hur mycket pengar du har att röra dig med. På det sättet riskerar du inte att stå med ett tomt bankkonto när exempelvis hyran, studielånet, tandläkaren, bilreparationen eller något annat ska betalas.

Var ärlig mot dig själv
När du har gjort en budget ser du hur mycket du har att röra dig med. Då vet du också om du har utrymme för fler fasta utgifter i din ekonomi. En ny platt-tv eller en semester på varmare breddgrader kan kännas lockande, men vardagen pockar snart på igen. Och att leva på marginalen varje dag är knappast ett nöje. Så var hellre ärlig mot dig själv innan du lånar och gör en uppskattning av hur stort ditt behov är.

Använd autogiro och slipp förseningsavgifter
Inbetalningsavier är både dyra, besvärliga att använda och lätta att glömma. Med autogiro behöver du bara ansluta dig en gång, så dras ditt månadsbelopp automatiskt från ditt konto varje månad.

Bra hjälp med en budgetkalkyl
Om du vill ha ett smidigt verktyg för att göra din privata budget kan du kan du använda Konsumentverkets budgetkalkyl via www.hallakonsument.se. Där får du en enkel överblick.

Lägg bara in dina inkomster och utgifter, så får du en fullständig överblick över din ekonomi. Mallen räknar automatiskt ut hur mycket du har att röra dig med. Det är bara du som kan se de uppgifter som du lägger in.

Ladda ner enkel budgetkalkyl här »