Ordbok

Behöver Ni hjälp eller förklaring av tekniska begrepp kan vår ordbok hjälpa till. Tryck på den bokstav ordet börjar på så följer alternativ i en lista.

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Ä Ö Å
Ord Beskrivning
AC3 AC3 (Dolby digital) är det första digitala surroundsystemet och det vi känner som riktigt biografljud. Systemet är digitalt eller har stereo i alla kanaler både fram och bak. De flesta DVD-filmer är inspelade i AC3-ljudformat.
Active Bright Ett bildförberedelsesystem från Philips. ActiveBright ger en TV-kvalitet av närmast High Definition-typ genom att sända klara och knivskarpa färger över en bred bildvinkel.
Active Control Ett bildförberedelsesystem från Philips. Active Control förbättrar kontinuerligt störningar och skarphet med en hastighet på 60 gånger i sekunden i syfte att garantera en optimal bildupplevelse.
Adapter Anpassningsenhet (med eller utan sladd) mellan apparater som har olika anslutningskontakter.
ADSL Asymmetric Digital Subscriber Line. En dataförbindelse av höghastighetstyp som överförs via samma kopparmaterial som PSTN och ISDN. Detta kallas i dagligt tal för "bredband".
Allergifunktion Om du är allergisk mot tvättmedel, kan du med allergifunktionen tillföra extra vatten under spolning för att avlägsna alla spår efter tvål. Du kan även skölja plaggen fler gånger. Om du är allergisk mot husdammskvalster, bör du veta att dessa överlever temperaturer under 60 grader, så ju varmare du tvättar desto bättre.
Ambilight Ambilight är en ljuseffekt som projiceras från baksidan på den platta TV-skärmen och automatiskt skänker både färg och intensitet till skärmbilden. Ambilight är en funktion hos vissa flatskärms-TV:n som minskar belastningen på ögonen när man tittar på TV. Undersökningar visar att en passande mängd ljus bakom TV:n förhindrar att iris hela tiden utvidgas och dras tillbaka. Detta innebär att det blir mer avslappnande för ögonen att se på TV. Handlingen på skärmen blir mer levande och närvarande, eftersom Ambilight får skärmen att verka större och mer svävande.
Ambilight 2-kanal Ambilight 2-kanalen sänder ut omgivande ljus på var sida om TV:n. Ljuset anpassas oberoende av den andra sidan till vad som händer på bildskärmen.
Ambilight Full Surround Ambilight Full Surround skapar en kant på väggen runt hela TV:n som motsvarar färgerna och ljusintensiteten på bildens fyra sidor. På detta sätt skapas en uppseendeväckande svävande skärm.
Ambilight Surround Ambilight Surround sänder omgivande ljus till tre sidor som omger bildens övre del så att synupplevelsen blir ännu mer intensiv och uppslukande.
Analog Härstammar från analogi, som betyder överensstämmelse. I samband med Hi-Fi representeras ljudsignalen elektriskt av spänning och ström om storleken överensstämmer med det ljudtryck som mikrofonen fångar upp, det vill säga ett "avtryck" av det aktuella ljudet. Motsatsen till ett analogt värde är en digital angivelse där de elektriska signalerna omvandlas till nummervärden - mer av ett "stickprov" av det verkliga ljudet.
Antiskrynklingsfunktion Med en antiskrynklingsfunktion i torktumlaren kan du minimera skrynklad och vikt tvätt. Med en nedkylningsfunktion i slutet på tvättprocessen skrynklas tvätten mindre. Under och efter centrifugeringen tumlas tvätten långsamt, vilket resulterar i mindre skrynklad tvätt.
Aquasensor Aquasensor skapar det bästa möjliga sköljresultatet och sparar automatiskt på vattentid - och pengar. Aquasensor kan både minska och öka antalet sköljningar beroende på hur smutsigt sköljvattnet är.
AquaStop AquaStop utgör ditt skydd mot vattenskador. En elektrisk säkerhetsventil kan registrera små mängder vatten och sörja för att vattentillförseln stoppas. Maskinens pump startar dessutom automatiskt om vattnet stiger för högt i tumlaren. AquaStop gör alltså så att vattnet varken kan flöda ut eller översvämma maskinen.
Autofokus Automatisk inställning av skärpa på videokameror och andra kameror som resulterar i att kameran själv väljer inställning av skärpa för det centrala motivet.
AUX Engelsk förkortning för "auxiliary device", dvs. en extra enhet. På en förstärkare finns det i regel fördefinierade in- och utgångar till CD, m.m., men också en AUX-ingång för anslutning av icke-definierade enheter.
Avancerad HAD-teknik Denna teknik minskar de bildstörningar som ibland förekommer, i synnerhet vid underbelysning.
AV-anslutning Direkt audio/video-ingång på video och TV som ger bättre upptagning och uppspelning än vid antennanslutning.
© 2020 Thorn     Vretenvägen 13    SE-171 54 Solna     Tel. 020-24 24 24     info@thorn.se     Org.nr. 556136-8480     Sitemap    Integritetspolicy